Verbinding met het goddelijke – de Kelten
Onze voorouders, de Kelten, vereren de natuur als God. God is áls de golven in de zee en áls de bomen in het bos. Dáár voel je dan ook het samenzijn met het goddelijke, in de buitenlucht. Je hebt geen imponerend kerkgebouw of beeltenissen nodig om goddelijke spiritualiteit te voelen. De natuur is op mystieke plaatsen niet gemaakt door de mens. Je bent vrij om die verbinding met het goddelijke overal te voelen: buiten en binnen jezelf, in de levende en de dode natuur, in geluid en in stilte, in beweging en in rust, in de verte en dichtbij, in licht en in liefde.
Dat wordt door heel mooi verwoordt in onderstaande tekst.
De zon schijnt de zee glad in grijsblauwe tinten en al opgewonden van de kalmerende werking van de geluidsgolven, kijk ik vol ontzag vanaf de duinen over het brede strand naar de zee. Bij eb golft het water in de verte nog even achteruit, om dan bij vloed het verloren land weer terug te nemen, onstuitbaar, onherroepelijk, oneindig.
Als moeder der dingen roept de zee een oergevoel op, alsof je terugkeert in de onmetelijke schoot van de moeder en door de regelmaat van de geluiden van de golven terugkeert naar het begin van het leven en van Jezelf.
De zee is ouder dan al het andere dat we onderweg van geboorte naar dood zullen zien en zal ook het langste blijven, ook als we er al lang niet meer zijn. Alsof de zee ons wil troosten voor onze minieme, korte tijdelijkheid, zo geeft de zee ons de eeuwig wiegende geluiden van de golven die voelen als een thuiskomen.
Eindeloos diezelfde golven en toch altijd weer anders, als de mens die ook komt en gaat en nooit dezelfde is, met al zijn hoop en twijfels. De zee faalt echter nooit. Bij welk weer of op welk tijdstip of met wie je er ook komt: de zee geeft altijd meer dan dat de zee neemt.
door: Jos Kessels – columnist van het ED (2011 10 03), in een vrije bewerking van mijzelf.
Veel van de Keltische cultuur is vernietigd door de overwinnaars. Toch is er de laatste jaren door onderzoek en archeologie meer kennis over de Kelten bekend geworden.