Leylijnen in relatie met Heemkunde
Ik schrijf graag verhalen, waarbij ik zelf de foto’s maak en films monteer. Ik ben ooit begonnen met het fotograferen (vroeger dia’s) van kastelen door heel Nederland en het in kaart brengen van de geschiedenis van deze kastelen.
Meer recent ben ik geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van Helmond en omgeving en het verlies van de vele monumenten en monumentwaardig gebouwen en structuren. De laatste jaren begint er meer bewustwording te komen dat het schaarse erfgoed beschermd moet worden. Daarom heeft het inventariseren van monumentwaardige gebouwen in Helmond nu prioriteit. Ik draag daar mijn steentje aan bij als lid van de Heemkundekring Helmont.
Tenslotte heb ik het idee dat mensen in hun woonomgeving prettig kunnen leven als er een binding is met de generaties uit het verleden, maar ook met de toekomstige generaties. Daarvoor zijn de van oudsher aanwezige structuren van belang omdat deze zorgen voor een voortdurende herkenning waardoor ze de verbinding met andere generaties mogelijk maken. Bij die oeroude structuren horen ook de eeuwenoude elementen uit de natuur. Daarmee bedoel ik de oude wegen en pleinen, met een nadruk op driesprongen, op oude stenen, kruizen en kapelletjes langs die wegen maar vooral ook de oude heuvels, poelen en bomen en andere oeroude helende (heilige) plaatsen.
Deze helende plaatsen zijn vaak met elkaar verbonden door middel van Leylijnen. Waar Leylijnen elkaar kruisen liggen vaak Leycentra. Eén Leycentrum is een plaats waar extra krachtige energie (vaak een aardse waterbron of waterval) aanwezig is die met name vermoeide mensen beter uit laat rusten en drukke mensen ruttig maakt. Dat heeft helende effecten. Van oudsher vestigden mensen zich op deze plaatsen. Vooral omdat er altijd helder vers bronwater aanwezig is.
Daarom behandel ik in dit weblog ook dit onderschatte en daardoor te vaak genegeerde aspect van Heemkunde.
Veel plezier bij het lezen van de blogberichten